موتور سیستم ایمنی را در فصل زمستان گرم نگه دارید

موتور سیستم ایمنی را در فصل زمستان گرم نگه‌دارید

عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه در فصول سرد سال امکان ابتلا به عفونت های تنفسی افزایش پیدا می کند، بر ضرورت مصرف آنتی اکسیدان کافی به منظور تقویت ایمنی بدن در مقابل ویروس ها و باکتری ها تاکید کرد.

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری زندگانی؛ آرزو رضازاده اظهار کرد: به طور کلی کالری و ریزمغذی های مورد نیاز در شرایط و فصول مختلف، تفاوتی ندارند و توجه و تنوع در مصرف گروه های اصلی مواد غذایی مطابق با هرم تغدیه ای در هر فصلی توصیه می شود.

وی ادامه داد: البته در روز های سرد باید مصرف آنتی اکسیدان ها را افزایش داد چراکه به علت شرایط موجود، زمان بیشتری در فضای بسته سپری می شود و افراد در معرض ابتلا به عفونت های تنفسی قرار می گیرند.

رضا زاده گفت: در فصل سرد به علت خشکی هوا، رطوبت لایه مخاط دستگاه تنفسی و توان لایه مخاطی برای دفع ذرات میکروبی و ویروسی کاهش می یابد.

عضو هییت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه میوه ها، سبزی ها، گروه نان و غلات و سایر گروه های اصلی مواد غذایی آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن را تامین می کنند، افزود: مواد غذایی سرشار از ویتامین A و پیش ساز های آن، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D آنتی اکسیدان ها قوی هستند که مصرف روزانه آن توصیه می شود.

وی اظهار کرد: میوه های زرد و قرمز همچون خرمالو و سبزیجاتی مثل کدو حلوایی که در این فصل به وفور در دسترس هستند، پیش ساز های ویتامین A یا همان کاروتن های مورد نیاز بدن را تامین می کنند. انواع فلفل شیرین، فلفل سبز و فلفل دلمه ای به صورت خام سرشار از ویتامین C هستند.

رضازاده با تاکید بر لزوم مصرف سبزیجات سبزرنگ همچون سبزی خوردن، کاهو و اسفناج به علت افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت های تنفسی، تصریح کرد: ویتامین E موجود در دانه های روغنی و روغن های سالم همچون روغن ذرت و زیتون، آنتی اکسیدان هایی هستند که نقش بسزایی در خنثی کردن مواد اکسیداتیو موجود در بدن دارند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: متخصصان هیچ گاه به افراد توصیه نمی کنند مصرف روغن را به طور کامل قطع کنند. همچنین مغز هایی مثل گردو و دانه های روغنی که حاوی اسید های چرب امگا-3 هستند، خاصیت ضد التهابی دارند و مصرف آن برای افراد مبتلا به عفونت های تنفسی نیز مفید است.

رضازاده با اشاره به وجود امگا-3 در آبزیان نیز عنوان کرد: ماهی های همچون قزل آلا و کیلکا به علت دسترسی و قیمت ارزان تر، منبع مناسبی برای تامین امگا-3 و ویتامین D محسوب می شوند. همچنین برگ تازه خرفه نیز سرشار از اسید های چرب امگا-3 است.

وی لبنیات را نیز مملو از ویتامین D، A، C و E اعلام کرد و گفت: توصیه می شود روزانه دو تا سه واحد لبنیات مصرف شود؛ یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، دو لیوان دوغ یا 45 گرم پنیر هر کدام یک واحد محسوب می شوند.

این متخصص تغذیه روی و آهن را یکی از مهمترین مواد معدنی و منابع تامین آنتی اکسیدان بدن دانست و گفت: این دو ماده معدنی در فصول سرد سال به افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت ها کمک می کنند. از طرفی روی در مواد غذایی در دسترس همچون غلات به وفور یافت می شود. البته نان های سبوس دار با رنگ تیره مقدار روی بیشتری دارند. به طور کلی باید توجه کرد نان، تخمیر شده باشد. انواع مغزها، دانه ها، گوشت ها و آبزیان نیز حاوی روی و آهن هستند.

افزایش وزن؛ سوغات فصول سرد

رضازاده در خصوص باور برخی مبنی بر وجود تاثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، تصریح کرد: یکی از دلایل این امر کوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت به ویژه مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذی های ارزشمند، با کالری بالا عنوان می شود.

وی در ادامه بیان کرد: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و به طور کلی کمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به کمبود ویتامین D در بدن می شود. مطالعات نشان می دهد کمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد که خود یکی از مهمترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینی جات است. همین امر موجب افزایش وزن می شود.

این متخصص تغذیه کاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر دلایل اضافه وزن اعلام کرد و گفت: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تاثیر می گذارد و متابولیسم را کاهش می دهد. لازم است در فصول سرد به علت خروج کمتر از منزل، امکان تحرک در منزل فراهم شود.

وی همچنین عنوان کرد: در روز های سرد مواد غذایی باید کنترل شده مصرف شود و در زمان احساس نیاز به مصرف مواد غذایی، انتخاب های سالم تری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به علت فیبر بالا جذب قند را آهسته تر و از افزایش وزن جلوگیری می کنند.

رضازاده با بیان اینکه در فصول سرد، آلودگی هوا نیز افزایش می یابد، اظهار کرد: مواد سرشار از آنتی اکسیدان، سلنیوم، گوگرد و منیزیم خاصیت سم زدایی دارند و به دفع آلاینده های از بدن کمک می کنند. سیر، پیاز، مغزها، گوشت ها، قارچ، برخی میوه ها همچون موز و سبوس موجود در غلات سرشار از این مواد هستند و در این روز ها بر مصرف آنها تاکید می شود. همچنین مصرف روزانه 3 تا 5 واحد سبزیجات با رنگ تیره به علت داشتن منیزیم، فیبر و ویتامین C نیز توصیه می شود.

وی در پایان با اشاره به نقش فیبر در دفع آلاینده از سیستم گوارشی، تصریح کرد: هر سهم سبزیجات معادل یک لیوان سبزیجات خام خورد شده، نصف لیوان سبزیجات پخته، نصف هویج یا پیاز است. به طور کلی با دریافت روزانه 400 گرم میوه و سبزی در مجموع، فیبر کافی بدن تامین می شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "موتور سیستم ایمنی را در فصل زمستان گرم نگه دارید" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "موتور سیستم ایمنی را در فصل زمستان گرم نگه دارید"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه