عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»
به گزارش زندگانی،«سید ابراهیم رییسی» رییس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان در سفری 2 روزه به این کشور با مقامات بلندپایه پاکستان دیدار و گفت و گو کرد. طرفین در این دیدارها طیف وسیعی از روابط دوجانبه پاکستان و ایران را مورد بررسی قرار دادند و همچنین در مورد مسایل منطقه ای و جهانی مورد علاقه طرفین تبادل نظر کردند.
رییس جمهور در نشست مشترک هیات های عالی رتبه ایران و پاکستان با تاکید بر این که تقویت همکاری های 2 کشور در حل مشکلات منطقه موثر است، اظهار داشت: باور داریم که با توجه به ظرفیت های موجود می توان روابط فیمابین را متحول کرد و در این زمینه در گام نخست برای دستیابی به حجم 10 میلیارد دلاری در مبادلات تجاری دو کشور توافق کرده ایم.
به گزارش زندگانی، رییسی با بیان این که روابط دو کشور در تمامی ابعاد دوجانبه، منطقه ای و بین المللی قابل ارتقا و تقویت است، تصریح کرد: تحکیم و تعمیق روابط 2 ملت دوست ایران و پاکستان ممکن است مخالفانی داشته باشد، اما عزم و اراده موجود نزد سران دو کشور برای گسترش روابط، بر این مخالفت ها غلبه کرده و این سفر می تواند نقطه عطفی در ایجاد تحول در روابط فی مابین باشد.
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان نیز با بیان این که این سفر به پاکستان عزت بخشید، روابط فی مابین را بسیار مستحکم و دوستانه توصیف و تصریح کرد: پیشرفت هر کدام از 2 کشور ایران و پاکستان باعث پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد.
استقبال شهباز شریف از رییسی
مسایل اقتصادی، محور سفر رییسی به پاکستان
«حسن نوریان» سرکنسول کشورمان در کراچی در گفت وگو با زندگانی در ارزیابی خود از دستاوردهای سفر رییسی به اسلام آباد با توجه به شرایط و تحولات منطقه ای و بین المللی، اظهار داشت: سفر رییس جمهور به پاکستان در شرایطی صورت گرفت که تحولات منطقه ای مورد توجه جهانیان، کشورهای مسلمان و همسایه واقع شده است. همچنین پاسخ قاطع جمهوری اسلامی ایران به حمله رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در دمشق و ادامه نسل کشی و جنایت این رژیم در غزه و فلسطین نکته ای بود که در پاکستان به عنوان کشور 250 میلیون نفری بسیار مورد توجه قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: این سفر با توجه به این که بعد از هشت سال از آخرین سفر رییس جمهور ایران به پاکستان انجام می شد، در حوزه روابط دوجانبه بسیار حایز اهمیت بود. مقامات پاکستان طی سال های گذشته در دوره ریاست جمهوری آقای رییسی، هم نخست وزیر دولت موقت، هم شهباز شریف نخست وزیر و آصف زرداری رییس جمهور در مناسبت های مختلف از رییس جمهور کشورمان برای سفر به پاکستان دعوت کرده بودند و استجابت این دعوت در شرایط فعلی مورد استقبال پاکستان قرار گرفت که قطعا در حوزه روابط دوجانبه نقطه عطفی در روابط با پاکستان تلقی می شود.
این دیپلمات کشورمان همچنین بیان کرد: در راستای رویکرد دولت سیزدهم و با توجه به این که سیاست اولویت همسایگان و دیپلماسی اقتصادی تعریف شده، پیگیری این 2 سیاست و اولویت بسیار حایز اهمیت است؛ همچنین مسایل اقتصادی در این سفر بسیار مورد توجه قرار داشت و وزرای اقتصادی ایران از جمله وزیر نفت و جهاد کشاورزی رییس جمهور را در این سفر همراهی کردند.
نوریان همچنین درباره فرصت ها و ظرفیت های اقتصادی ایران و پاکستان برای توسعه مناسبات 2 کشور نیز اظهار کرد: بازار پاکستان، بازار بسیار جذابی برای صادرکنندگان ایرانی تلقی می شود و با توجه به داشتن مرز مشترک بالغ بر 900 کیلومتری میان 2 کشور یکی از اولویت های 2 کشور تقویت بازارچه های مرزی بود تا بتوانند در شرایط تحریمی، مسایل معیشتی و تورم در مناطق محروم 2 کشور در استان سیستان و بلوچستان در ایران و بلوچستان پاکستان را با تقویت این بازارچه ها رفع کنند و همچنین با افزایش درآمد و توانمندی این 2 حوزه شاهد کاهش میزان قاچاق و تجارت غیرقانونی در این مناطق باشیم.
دیدار رییسی با نخبگان علمی و فرهنگی ایالت پنجاب پاکستان
مرز شکوفایی ایران و پاکستان
در جریان سفر رییس جمهور به پاکستان، 2 طرف بر گسترش بیشتر همکاری های تجاری و اقتصادی توافق کردند و بر تعهد خود برای تبدیل مرز مشترک خود از «مرز صلح» به «مرز شکوفایی» از طریق پروژه های اقتصادی مشترک توسعه محور از جمله ایجاد بازارچه های مرزی مشترک، مناطق آزاد اقتصادی و گشایش مرزهای جدید تاکید کردند.
آن ها همچنین بر اهمیت همکاری در حوزه انرژی از جمله تجارت برق، خطوط انتقال نیرو و پروژه خط لوله گاز IP تاکید کردند. رییسی و شهباز شریف توافق کردند که تجارت دوجانبه خود را طی پنج سال آینده به 10 میلیارد دلار افزایش دهند. همچنین طرفین بر ضرورت مشارکت اقتصادی بلندمدت بادوام و الگوی اقتصادی و ارتباطی مشترک منطقه ای، به ویژه برای توسعه اجتماعی-اقتصادی در استان سیستان و بلوچستان ایران و استان بلوچستان پاکستان تاکید کردند.
سرکنسول ایران در کراچی با بیان این که پاکستان در حوزه انرژی یکی از کشورهای نیازمند انرژی مخصوصا گاز طبیعی به شمار می رود، گفت: خط لوله گاز که سال های طولانی به دلایل تحریمی و فشارهای خارجی کاملا عملیاتی نشده، از موضوعات مورد مذاکره بین 2 کشور بود و هر 2 کشور در بیانیه مشترک تاکید کردند که عملیاتی کردن خط لوله گاز را در دستور کار جدی قرار دهند.
این دیپلمات کشورمان خاطرنشان کرد: اقتصاد پاکستان و ایران، اقتصاد مکمل هم هستند، به نحوی که ایران می تواند بسیاری از نیازهای اساسی از جمله برنج، گوشت و محصولات کشاورزی و نیز برخی از تجهیزات پزشکی و اقلام مشابه را از پاکستان تامین کند و در مقابل پاکستانی ها می توانند نیازهای خودشان را در حوزه انرژی و محصولات دانش بنیان و فن آورانه، محصولات پتروشیمی و برخی از محصولات کشاورزی از جمهوری اسلامی ایران تامین کنند.
وی تصریح کرد: یکی از موضوعات اقتصادی که می تواند مورد توجه باشد، بحث استفاده صادرکنندگان پاکستان از کریدورهای زمینی جمهوری اسلامی ایران برای دسترسی به بازار ترکیه، اروپا، آسیای میانه و قفقاز است، در واقع استفاده از کریدور ایران در حوزه لجستیک برای پاکستانی ها بسیار مورد توجه است.
دیدار رییسی و «یوسف رضا گیلانی » رییس مجلس سنای پاکستان
تلاش پاکستان بر مدیریت فشارهای خارجی
در جریان سفر رییس جمهور به پاکستان و به منظور تقویت بیشتر همکاری های اقتصادی دوجانبه، هر دو طرف توافق کردند که به سرعت توافقنامه تجارت آزاد (FTA) را نهایی کنند و جلسات بعدی رایزنی های سالانه دوجانبه سیاسی (BPC) و کمیته تجارت تجاری مشترک (JBTC) و همچنین دور بیست و دوم مذاکرات کمیسیون مشترک اقتصادی (JEC) در آینده نزدیک را برگزار کنند.
آن ها همچنین توافق کردند که تبادل منظم کارشناسان اقتصادی و فنی و همچنین هیات هایی از اتاق های بازرگانی دو کشور را برای تعمیق همکاری های اقتصادی تسهیل کنند. با اعلام «نقطه مرزی ریمدان» به عنوان گذرگاه مرزی بین المللی تحت «TIR» و بازگشایی 2 بازارچه امرار معاش مرزی نیز موافقت شد.
توافق بر سر عملیاتی کردن کامل مکانیسم های تجارت مبادله ای بین دو طرف برای تسهیل فعالیت های اقتصادی و تجاری، به ویژه تحت تلاش های مشترک مستمر، مانند بازارهای معاش مرزی نیز وجود داشت که به بهبود وضعیت اقتصادی ساکنان محلی کمک می کند و گامی را در راستای افزایش امنیت مرزها بیشتر می سازد.
نوریان در ادامه درباره اجرایی شدن توافقات انجام شده در جریان سفر رییس جمهور به پاکستان اظهار داشت: یکی از موانع اصلی در حوزه تجارت بین ایران و پاکستان نبود کانال بانکی و نداشتن سیستم قانونی و رسمی برای تراکنش های مالی است، در واقع یکی از مهم ترین مشکلات تجار، صادرکنندگان و وارد کنندگان 2 طرف است و در این زمینه طرفین توافق کردند، در کوتاه ترین زمان ممکن کمیته روابط بانکی بین 2 کشور را فعال کنند و نشست هایی با یکدیگر داشته باشند تا بر روی سازوکارهای ویژه ای برای مدیریت مالی صادرات و واردات کار کنند، از جمله تجارت تهاتری یا کانال های بانکی ویژه ای را تعریف کنند تا صادرات و موضوعات بانکی و مالی خود را پیگیری کنند.
سرکنسول ایران در کراچی همچنین درباره این که آیا کشورهای فرامنطقه ای می توانند در روابط ایران و پاکستان نقش ایفا کنند و آیا پاکستان قادر است حسن همسایگی را بر رویکردهای روابط بین المللی ترجیح دهد؟ گفت: برخی از کشورهای معاند یا غیر همسو علاقه ای به توسعه و تحکیم روابط دوستانه و برادرانه ایران و پاکستان ندارند، به همین دلیل سعی می کنند با کارشکنی و اعمال فشار باعث شوند روابط 2 کشور توسعه بیشتری پیدا نکند.
وی افزود: اگر دقت کرده باشید یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا طی یکی دو روز گذشته در یک بیانیه رسمی اعلام کرد که روابط ایران و پاکستان را به شدت تحت نظر دارند و حتی به صورت ضمنی پاکستان را برای هر نوع همکاری اقتصادی با ایران تهدید به تحریم کرد و این موضوع موجب واکنش بسیاری از مقامات سیاسی و مردم پاکستان شد. در هر حال به نظر می رسد که پاکستان با درک اهمیت ایران به عنوان کشور همسایه مهم می تواند در حوزه مناسبات اقتصادی در حل مسایل معیشتی و اقتصادی این کشور نقش پررنگ تری ایفا کند و لذا قطعا تلاش خواهند کرد فشارهای خارجی را به گونه ای مدیریت کنند تا بر روی توسعه روابط تاثیر کمتری داشته باشد.
دیدار رییسی و «آصف علی زرداری» رییس جمهور پاکستان
کراچی، قلب اقتصادی پاکستان
این دیپلمات کشورمان در ارتباط با استفاده از ظرفیت های اقتصادی کراچی و توسعه همکاری ها با ایران گفت: بعد از این که استقلال پاکستان در سال 1947 اتفاق افتاد، کراچی به مدت 12 سال پایتخت سیاسی پاکستان بود، بعد از این که به اسلام آباد منتقل شد، دولت پاکستان تصمیم گرفت کراچی را به عنوان قلب اقتصادی حفظ کند و از این جهت بسیاری از نهادهای اقتصادی پاکستان و نهادهای حاکمیتی مانند بانک مرکزی و بخش خصوصی، فدراسیون اتاق های بازرگانی و صنایع این کشور، کشتیرانی، بورس،گمرک و .. در کراچی مستقر هستند و کراچی به واقع پایتخت اقتصادی پاکستان است. از این جنبه سفر رییس جمهور به کراچی برای پیگیری موضوعات اقتصادی و دیدار با تجار و بازرگانان حایز اهمیت بود.
نوریان ادامه داد: فاصله کراچی به عنوان مهمترین بندر پاکستان تا مرز زمینی ریمدان 670 کیلومتر است و در مقایسه با مرز کویته- تفتان مسافت کوتاه تر و مسیر امن تری دارد و می تواند برای حمل و نقل کالاهای زمینی به سمت ایران چه واردات و یا صادرات نقش پررنگ تری ایفا کند. سفارت ایران و نهادهای مرتبط ایرانی به شدت پی گیر هستند تا زیرساخت های اقتصادی و گمرکی مرز ریمدان را تقویت کنند و شاهد توسعه بیشتر مناسبات اقتصادی و بازرگانی بین دو کشور باشیم. به دلیل اهمیت این موضوع وابسته بازرگانی ایران در سرکنسولگری ایران در کراچی مستقر است.
وی در پایان ابراز داشت: همزمان با سفر رییس جمهور یک مجموعه مردم نهاد تجاری تحت عنوان Pakistan and Iran Business Alliance توسط برخی از تجار برجسته پاکستان به ثبت رسیده و روز گذشته همزمان با سفر رییس جمهور این مجموعه رسما فعالیت خود را آغاز کرد تا بتوانند به عنوان یک کانون متمرکز بر توسعه روابط بازرگانی 2 کشور فعالیت داشته باشند و لذا تلاش خواهد شد از ظرفیت بخش خصوصی برای افزایش واردات و صادرات استفاده شود.
310310
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»"، کلیک کنید.